Criză de medicamente în România – Ce antivirale alternative recomandă Ministerul Sănătăţii?-2023

In plina alerta de epidemie de gripa, antiviralele si antitermicele sunt imposibil de gasit in farmacii. Bolnavii sau apartinatorii alearga de la o farmacie la alta, in speranta ca vor gasi tratamentele de care au nevoie. Autoritatile sustin insa ca nu exista probleme cu stocurile de medicamente si ca acestea vor ajunge pe rafturi in perioada urmatoare.

„Nu, nu se găsesc, am văzut că toată lumea întreabă, nu se găsesc nicăieri. O criză fantastică şi de antibiotice şi de astea uzuale de răceală, nu mai avem ce să dăm”, a spus o farmacistă, întrebată dacă mai are pe stoc teste pentru gripă. Acestea sunt răspunsurile pe care le primesc românii la multe farmacii, zilele acestea.

 

„De Tamiflu am întrebat acum şi nu are. La două am mai întrebat şi tot aşa, nu există. Aşteptăm să aducă în farmacie”,  a spus un pacient.

 

„Acum am căutat Fervex, n-am găsit la farmacia aia. Pentru răceală, pentru sora mea că e bolnavă, e răcită. Alergăm de la o farmacie la alta şi ni se spune nu avem, nu avem, nu avem”, a spus un altul. Autorităţile susţin că lipsa de medicamente este temporară, cauzată de aprovizionarea deficitară în perioada sărbătorilor.

„Se ştie că medicamente pe bază de oseltamivir există şi vor ajunge în farmacii. Şi în problema testelor lucrurile se vor regla. Să încerce săptămâna viitoare”, a declarat Anca Crupariu, reprezentanta Colegiului Farmaciştilor din România.

Ministerul Sănătăţii a publicat o listă cu antivirale alternative care conţin oseltamivir pentru tratatrea gripei, pe lângă Tamiflu. Este vorba despre Ebilfumin şi Segosana. Nici acestea nu au ajuns însă în farmacii.

 

„Comparativ cu luna decembrie, cantităţile de oseltamivir au crescut de zece ori. Nu cred că vom avea o problemă în următoarea perioadă, ele vor fi la dispoziţia celor care vor avea nevoie, nu trebuie să facem niciun fel de abuz”, a spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Farmaciştii sunt sfătuiţi să nu elibereze antivirale pentru gripă şi antibiotice fără reţetă. Specialiştii recomandă în continuare vaccinarea antigripală, cel puţin până la sfârşitul lunii ianuarie. Relatează Observatornewes.ro

2 Criză de medicamente în România - Ce antivirale alternative recomandă Ministerul Sănătăţii?-2023

Next Post

Povestea șocantă a unei mame care a murit în chinuri - I-au fost smulse organele interne la naștere. 2023

lun ian. 9 , 2023
  Alisa, o tanara mama, in varsta de 22 de ani a murit in chinuri dupa ce i-au fost smulse […]
CaptureQWEQW Povestea șocantă a unei mame care a murit în chinuri - I-au fost smulse organele interne la naștere. 2023