Povestea românului care ar fi murit pe Titanic

Povestea lui Vasile Zaharie este una asemănătoare cu a altor milioane de oameni care ar face orice sacrificiu pentru un salariu decent. Din păcate, norocul nu a fost de partea lui. Hai să aflăm mai multe despre Vasile Zaharie din Oarța de Sus!

Pentru cine încă nu a aflat, Titanicul a fost cel mai mare pachebot din lume. A fost deținut de compania White Star Line, fiind construit la șantierele Harland and Wolff din Belfast. În ciuda faptului că s-au investit mulți bani în el și a beneficiat de tehnologia modernă a acelor ani, bărcile de salvare au fost construite pentru a ține doar 1.178 de persoane.

 

Pe data de 10 aprilie 1912, ambarcațiunea imensă a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia, cu destinația New York. La doar 4 zile de la plecare, la ora 23:40, adică pe 14 aprilie, Titanicul s-a lovit de un iceberg. Vasul s-a scufundat total la ora 02:20, ducând în adâncuri cu el 1.514 persoane. Din totalul de 2.228 de pasageri, doar 714 au supraviețuit.

Se pare că, printre pasagerii care s-au aflat pe vapor și care au murit, a existat și un român. Este vorba de Vasile Zaharie sau Văsălica Petrii lui Toader, din Oarța de Sus, Maramureș. Acesta pornise la drum spre America, în căutarea unui trai mai bun, asemeni multor români din zilele noastre.

n urma lui a lăsat acasă o soție și trei copii care se bazau pe salariul pe care acesta l-ar fi câștigat în America, dacă ajungea la destinație. Vestea morții sale a ajuns târziu în sat și a devastat familia, după cum era de așteptat

În prezent, în satul în care Vasile Zaharie trăia alături de familia și rudele sale mai există oameni care își aduc aminte de el și de moartea sa. Printre ei se află și nepotul în vârstă de 96 de ani, care s-a născut la 2 ani după moartea maramureșeanului.

În ciuda faptului că Ioan Zaharie nu l-a cunoscut niciodată, își amintește de zilele în care rudele sale discutau despre scufundarea Titanicului, relatează playtech.ro

Next Post

Zodia care se desparte în decembrie

lun dec. 5 , 2022
Astrele indică posibile probleme sentimentale pentru lei, una dintre cele mai temperamentale zodii. Conform astrologului Lorina, exact leii trebuie să […]
zodiac signs 2022 11 16 15 05 10 utc Zodia care se desparte în decembrie